Freitag, 2. Mai 2014

Kuin on pitkät pitkät pilven rannat

Kuin on pitkät pilvenrannat

Niin on pitkät miun pihani
kuin on pitkät pilven rannat,
niin on kaiat kaivotieni
kuin on kaiat kaaren rannat, 
sinne oikein oveni
kunne oikein otavat. 

- Suomalainen kansanruno
 
Kansanrunon "Kuin on pitkät pilven rannat" voi käsittää ensilukemalta kuvaukseksi omaisuudesta, mainitaanhan runossa "pihani", "kaivotieni" ja "oveni". Lisäksi runon kertoja on elänyt aikana, jolloin tilavan oman kodin ja suuren tontin omistus on ollut vaurautta, jota hän ei todennäköisesti ole saattanut omistaa. Omaisuuden suora rinnastus pilviin, "kaareen" eli sateenkaareen ja "otaviin" eli tähtiin luokin kuvan runon kertojasta, jonka kotina on häntä ympäröivä luonto, taivas on hänen kattonsa. Rakenteeltaan runon säkeet perustuvat toistuviin rinnastuksiin, joissa runon kertoja kuvaa kotinsa laajuutta taivaalta löytyvien ilmiöiden kautta. Alliteraation ja kansanrunoille tyypilliseen rytmisen rakenteen kautta kertoja luo runoon kauniin tunnelman, ja runon lukijalle on selvä, että runossa ei ole kysymys omaisuuden suurudella kerskumisesta, vaikka genetiivin toistuva käyttö tuokin lukijan huomion lähelle runon kertojaa ja hänen asemaansa. Rinnastuksina esiintyvät taivas -hyperbolat, pilven pituiset pihat ja sateenkaaren pituiset kaivotiet, korostavat kertojan riippumattomuutta maallisesta omaisuudesta.  

Vaatimattomuus ja luontoon turvautuminen ovat perinteisiä suomen kansan piirteitä, joita todistavat esimerkiksi metsäkirkot. Tarkemmin katsottuna "Kuin on pitkät pilven rannat" ei kuitenkaan ole runo köyhän suomalaisen luonnonläheisyydestä vaan se on ennenkaikkea kuvaus ihmisen lyhyen elämän kuulumisesta jumalalliseen ikuisuuteen. Runon päämotiivit ovat koti ja taivas, joita kertoja toistaa runon jokaisessa säkeessä. Viimeinen säe poikkeaa muodoltaan kahdesta ensimmäisestä säkeestä, siinä runon kertoja ei rinnasta kolmatta kokoon liittyvää adjektiivia "pitkän" ja "kaian" jatkeeksi vaan kuvaa sen sijaan "oikein" eli aukea -verbillä, minne hänen ovensa aukeavat. Myös rinnastus "sinne - kunne" poikkeaa tässä kohtaa runon "niin - kuin" -rytmistä. Toistosta poikkeamisen kautta kolmannen ja viimeisen säkeistön sisältö painottuu.     

Runoudessa koti symboloi usein runon kertojaa tai runoilijaa itseään. "Kuin on pitkät pilven rannat" kuvaa runon kertojan lyhyen elämän yhteyttä taivaaseen ja sen suuruuteen. Osittain kysymys saattaa olla hetkestä, jolloin kertoja kokee henkeäsalpaavan kauniin luonnonnäyn kautta yhteyttä johonkin häntä suurempaan. Ehkä hän katsoo kalastajaveneestään horisonttiin tai näkee ulkotöissä taivaalla sateenkaaren. Viimeisenä runossa mainittu tähtikuvio otava on osa taivasta, joka näkyy yöllä. Näin ovien aukeaminen saattaakin tarkoittaa kuolemaa, se on kertojalle hetki, jolloin hän jättää oman kotinsa. Tätä hetkeä runon kertoja painottaa runossaan, mikä voi olla viittaus ikuisuuteen liittymiseen nimenoman kuoleman kautta. Vaikka runon kertoja ei mainitse sitä suoraan, runon rakenne viittaa siihen että kyseessä ei ole vain hetkellisen, luonnon suurudeen äärellä eletyn ikuisuuden hetken kuvaus, vaan koko runo on uskonnollinen vertaus kuolemanjälkeisestä elämästä taivaassa. Viimeisessä säkeessä esiintyvä "sinne" kuten myös runon kauniit kielikuvat saattavat tuoda esille kertojan kaipausta päästä maallisesta kodista ikuiseen elämään. 

Runon nimi "Kuin on pitkät pilvenrannat" voi olla erillisenä, aikaisempiin säkeisiin liittymättömänä lauseena sekä kysymys että toteamus. Runon kertoja kuvaa kuinka pitkä hänen pihansa ja kaivotiensä ovat, mutta lukija ei saa vastausta siihen, kuinka pitkä pilvenranta on. Kuin on pitkät pilvenrannat? Kuin on pitkät pilvenrannat! Runon nimi saattaa siis olla sekä kehotus miettimään ikuisuuden suuruutta kuin myös lohdullinen viesti, että pienen ihmisen ei tarvitse tietää vastausta. 
               

6 Kommentare:

  1. Mahtavaa runoanalyysia! Miten noin lyhykäisesti runosta voikin saada noin paljon irti? Mietin, että kaari voisi sateenkaaren lisäksi viitata ihan vaan taivaaseen. Eikö puhutakin taivaankaaresta, jolla viitataan vaan kaartuvan taivaaseen? Toivottavasti runoanalyysit saavat jatkoa! Ja kenties analysoijan omaa tuotantoa saadaan myös lukea..?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hei, hienoa että kuulut uuden blogiprojektin lukijoihin :) Aivan mahtava runo tämä, mielestäni ihan yksi parhaista, siitä olisi riittänyt vielä paljon muutakin kirjoitettavaa mutta johonkin se raja pitää vetää! Kyllä, kaari voisi olla myös taivaankaari... minun tulkintaani vaikutti tämän kansanrunon saksannos, jossa kääntäjä käyttää sanaa "Regenbogen" eli sateenkaari kaaren käännökseksi, mutta se on varmasti kääntäjän oma tulkinta. Runolyysissä ei julkaista pelkkiä analyysejä vaan myös säännöllisesti Frida Voitonseppeleen tuotantoa, tervetuloa seuraamaan :)

      Löschen
  2. Tässä pienessä runonpätkässä on suurta syvyyttä ja merkitystä kun sitä näin jää pohtimaan.
    En ollut aikaisemmin edes tiennyt että "oikein" tarkoittaakin "aukeaa", joten kaksi viimeistä riviä oli ihan käsittämättömiä.
    Kiitos tästä runolyysistä, lisää odotellen!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Aivan, olen itse lukenut runon todella monta kertaa ja jäänyt pohtimaan sitä. Se on lyhykäisyydessään todella pysäyttävä ja minusta yksi kauneimmista runoista, jotka olen koskaan lukenut. Siksi se soveltuikin hyvin Runolyysin avausrunoksi! Runolyysi kiittää seuraamisesta ja kommentista, kannattaa pysyä kanavalla :)

      Löschen
  3. Tämäpä on todellinen aarreaitta. Tätä blogia on ihan pakko ruveta seuraamaan.
    Blogisti Frida Voitonseppele on ihan huippu runolyysissään.
    Tämä vanha kaunis suomalaiskansallinen runo, jota blogisti analysoi upeasti, toi mieleeni jo ammoin kansakouluissa lauletun Kysymyksiä-laulun. Taitaa olla niin, että tämän laulun kysymykset ovat paljolti samaa ajattelua äärettömyydestä ja ihmisen liittymisestä ikuisuutee kuin on blogistin valitsema ja analysoima runokin. Erään lehden runopalstassa 81-vuotias kirjoittaja kertoi yhä vielä ihmettelevänsä samalla tavalla kuin pikku tyttönä kansakoulussa laulua laulaessaan:
    "Minne käy tuulen ilmassa tie? Minne käy tuulen ilmassa tie?
    Minnekä myrsky, merien aallot viimeinkin vie?
    Missä on pilvien hautausmaa, missä on pilvien hautausmaa,
    sanopa, missä taivahan tähti levätä saa?
    Ihminen minne, minnekä hän.Ihminen minne, minnekä hän?
    Minnekä rientää ihmisen henki, tiedätkö sen?"

    Odotan malttamattomana lisää runolyysejä ja kiitän tästä!

    "Staffan Ödestuga"

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Staffan Ödestuga: Runoanalyysien kirjoitus on rentouttavaa, kiva että niillekin löytyy täällä lukijakunta! Ei ihme että tuo laulu tuli mieleen, siinä on minunkin mielestäni juuri sama teema kuin tässä kansanrunossa. Ilmeisesti äärettömyys ja ikuisuus saavat sanataiteessa helposti taivaan symbolikseen, mikä on aika ymmärrettävää. Mielenkiintoista olisi vielä tietää onko tämä symboliikka muuttunut avaruusmatkailun, lentokoneiden ym. tekniikaan myötä. Nykyään voisi jo sanoa, että internet on ikuisuuden symboli, siellä netissä kaikki asiat pysyvät hamaan uudelleenkäynistyspäivään asti.

      Löschen

Kiitos kommentistasi!