Dienstag, 6. Mai 2014

Hiipijän muisto




Silmäkulmasta hiipii ohi muisto,
tarraan siihen ja alkaa suisto. 
Katson silmiin keskellä metsän kedon
vanhaa ystävää, näen hurjan pedon.  

Se on hurjista hurjin ja vailla vertaa,
elää jokaisen päivän vielä monta kertaa.
Puiden takana hurjan pedon nään,
joka hiipii eikä mieti miten hiivitään.

Mistä saisin vielä vai onko se loppu,
 kävikö kohtaloksi kantapäiden hoppu,
hurjan pedon joka joskus hiipi,
sillä oli suuri kiire ja pieni siipi.

Hurjan pedon korvaan jos kantaiskin ääni,
sinne en kuiskaisi kuvaa näkemääni:
Syksy vain saapuu, kun loppuu kesän kesto,
ei sitä kieltänyt kielto, ei estänyt esto.

- Frida Voitonseppele, 2014



 

6 Kommentare:

  1. Pelottava runo viimeiseen säkeistöön asti. Peto onkin syksy! Sitten pitää lukea alusa uudelleen. Mitä tarkoittaa että sillä on suuri kiire ja pieni siipi?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mielenkiintoinen tulkinta :) Hurja peto voi myöskin olla runoilija itse lapsena, lapsen itsevarmuudella ja mielikuvituksella. Viimeinen säe viittaisi silloin lapsuuden lopun väistämättömyyteen ja lapsen onneen kun ei sitä vielä tiedä, kesä kuvaisi lapsuutta ja syksy aikuisuutta, jolloin ei osaa enää leikkiä. Lapsen leikkiä runossa kuvaisi hiipimismotiivi, hurja peto on lapsen mielikuvitus. Suuri kiire ja pieni siipi voisi tarkoittaa lapsen toivetta olla pian "iso" mutta ei tietää mitä aikuus tarkoittaa.

      Löschen
  2. Tosi jännittävä ja monimerkityksinen runo. Syksy voisi olla vuodenaika, mutta voi se olla myös muutakin. Elämässä voi olla syksy(jä). Mutta mitä olisi elää syksystä kevääseen - siis jo kääntäisikin vuodenajan toisinpäin?

    Staffan Ödestuga

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Olen Staffanin kanssa samoilla linjoilla elämän syksystä. Vuodenajat ovat runoudessa aika usein elämänvaiheita, jos olisi toisinpäin niin se olisi suoraan sen yhden Hollywood elokuvan juoni, jossa mies syntyi vanhana ja nuoreni. Elokuvan pohjana oli muistaakseni kirja, mutta mitä kirjailija halusi tällä sanoa on minulle auki. Ehkä olla tyytyväinen vanhenemisesta, nuoreneminen se vasta hankalaa onkin?

      Löschen
  3. Hurja runo! Tämä oli vähän kuin tarina, näin mielessäni jo kuvituksen tekstiin. :) Ennen kuin luin muiden kommentteja ja analyysia, ajattelin, että peto on tosiaan jokin yksi muisto kaukaa menneisyydestä, mutta tulkinta hurjasta pedosta lapsuuden symbolina oli vielä mielenkiintoisempi!

    MB

    AntwortenLöschen
  4. Sehän on kiva kuulla, että runo jopa siivitti sisäiseen kuvitukseen, toivottavasti ei liian hurjaan :) Minusta vain tämä hurja peto on niin selvä symboli lapsen mielikuvitukselle, että on vaikea lukea runoa pelottavana, vaikka sekin tulkinta toki on mahdollinen. Itselleni tämä runo on lähinnä kaihoisa ja siinä on sellaista kunnioitusta lapsen ajatusmaailma kohtaan, ottaa siis "hurja peto" tosissaan vaikka hän ei olekaan yhtään hurja. Tätä runoa on saattanut muuten inspiroida se lastenkirja "where the wild things are"!

    AntwortenLöschen

Kiitos kommentistasi!