Sonntag, 4. Mai 2014

Anna minulle runo


Anna minulle runo,
runo joka avaa minut
Runon joka kantaisi minua,
runon jonka syliin jäädä

Runoa sanomattomille sanoille,
runoa yötä vastaan
Runoa johon kirjoittaa kaiken,
paperitollon heitettäväksi pois

Runon näkemään asiat toisin,
runon kuljettamaan
Runon sinulta minulle, 
jotain jonka tuskassa muistaa

- Frida Voitonseppele, 2001

6 Kommentare:

  1. Onko niin, että Fridan runoja ei analysoida? Koska tunnet Fridan, voitko kysyä häneltä syytä "runo" sanan gentiivimuotoon. En saa otetta sen muodon ajatuksesta. Ja mikä on oma analyysisi tälle genetiivimuodolle? Sillä lienee tarkoituksensa, koska toistuu sekä ansimmäisessa, että viimeisessä säkeistössä. Ikäänkuin sana "tahdon" olisi rivien välissä. Entä mikä sanoma on pisteiden hylkimisellä ja pilkkujen suosimisella? Hyvin mielenkiintoista!
    Pidän eniten rivistä "runon näkemään asiat toisin"

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Juu, analyysit koskevat vanhempaa suomalaista runoutta ja kansanrunoutta ja sitten lisäksi täällä julkaistaan välillä myös ihan ruonoja vain yllämainitun tekijän tuotannosta. Hyviä kysymyksiä! Mielenkiintoisia ajatuksia ja se on juuri tämä "tahdon" mikä on siellä viestinä rivien välissä. Pisteiden hylkiminen ja pilkkujen suosiminen on mielenkiintoinen ilmiö runoudessa, ehkä monet runoilijat kokevat pisteet liian raskaiksi runoihin. Pilkut jättävät enemmän tilaa ajatuksille ja sopivat joidenkin mielestä ehkä paremmin tähän genreen. Kun katsoo eri runoilijoiden koko tuotantoa niin tuo pilkkuasia on usein perustavanlaatuinen tyylivalinta (kuten blogissa voisi olla vaikka fontti), vähemmän ehkä yhden ainoan runon viestin keino. Näin tuumisin minä :)

      Löschen
  2. Anna meille meidän jokapäiväinen runomme!
    Näin toivon Frida Voitonseppeleeltä, enkä tarkoita jokapäiväisellä arkista vaan sielun ja mielen rakentamista runon verran vahvemmaksi jokaisen uuden päivän kerrallaan, runon kerrallaan.

    "Staffan Ödestuga"

    AntwortenLöschen
  3. Tämä kommentti olikin jo runo itsessään! Voitonseppeleen tuotanto on onneksi suht laaja, että ensin voidaan lähteä jokapäiväisestä julkaisutiheydestä. Niitä voi kukin lukija sitten omaa tahtiaan lueskella ja katsella.

    AntwortenLöschen
  4. Ihanaa saada nauttia lempirunoilijani oivalluksista! En tiennytkään, että hänen tuotantonsa on näin valtavan laaja, onneksi se nyt saadaan julkaistuun muotoon. Tämä on hieno aloitus runokavalkadille!

    MB

    AntwortenLöschen
  5. MB: Runoilija kiittää runoilijan ystävää :) Yli kahden vuosikymmenen tuotantokausi sisältää monia runoja ja tyylejä, joita tänne voi tulla lukemaan.

    AntwortenLöschen

Kiitos kommentistasi!